Nmpk sedap. Nti nk cuba bt jg. TQ resepi
Pastri Ayam Berkrim
Bahan-bahan
Arahan
Perapkan ayam bersama 1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam. Ketepikan.
Panaskan mentega didalam kuali, masukkan bawang kuning dan tumis sehingga layu.
Masukkan tepung gandum, kacau dan masukkan susu dan air. Kacau lagi sehingga sebati dan mendidih.
Masukkan dada ayam dan masak sehingga lembut. Tutup api dan angkat ayam, kemudian carik.
Masukkan ayam yang telah dicarik ke dalam kuali semula. Masukkan kacang pis, lobak merah, daun taim dan daun rosmari. Masak sehingga kuah pekat.
Perasa dengan 3 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam. Gaul sebati dan sejukkan.
Ambil 1 keping kulit pastri, letakkan ayam berkrim tadi dan tutup dengan 1 kulit pastri di atasnya. Tekan bahagian tepi kulit pastri menggunakan garfu. Kemudian, sapu kuning telur ke atasnya.
Bakar pada suhu 180°C selama 14 minit.
Sedia untuk dihidang.
Nmpk sedap. Nti nk cuba bt jg. TQ resepi