Ayam bawang
40m
Bahan-bahan
Arahan
1
Perap ayam dengan serbuk kunyit kemudian goreng hingga separuh masak, ketepikan.
2
Menggunakan minyak yang sama, goreng cincin bawang merah hingga perang keemasan dan garing, ketepikan.
3
Dalam kuali yang sama, dengan hanya menggunakan 3 sudu besar baki minyak, tumis bahan (B) hingga naik bau.
4
Masukkan bahan (C) bersama sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga pecah minyak.
5
Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan kuah berkurangan dan ayam masak sepenuhnya.
6
Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hiaskan dengan bawang merah goreng rangup keemasan.
Petua:
1
Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 20% sodium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.
×
Ulasan