Ayam bawang

40m

Bahan-bahan

Bahan A:
Bahan B: gaul rata
Bahan C: herba dan aromatik

Arahan

1

Perap ayam dengan serbuk kunyit kemudian goreng hingga separuh masak, ketepikan.

2

Menggunakan minyak yang sama, goreng cincin bawang merah hingga perang keemasan dan garing, ketepikan.

3

Dalam kuali yang sama, dengan hanya menggunakan 3 sudu besar baki minyak, tumis bahan (B) hingga naik bau.

4

Masukkan bahan (C) bersama sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga pecah minyak.

5

Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan kuah berkurangan dan ayam masak sepenuhnya.

6

Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hiaskan dengan bawang merah goreng rangup keemasan.

Petua:
1

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 20% sodium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.