Set Okonomiyaki (Penkek)

90m
 medium

Bahan-bahan

2-3 Hidangan
Okonomiyaki (Pancake) (for 3 pax) Bahan-bahan A: adunan
Bahan-bahan B: inti
Bahan-bahan C: sos
Bahan-bahan D: topping
Chawanmushi Bahan-bahan A: bancuhan kastard
Bahan-bahan B: inti
Sup Miso

Arahan

Okonomiyaki (Pancake) (for 3 pax)
1

Campurgaulkan semua bahan (A), masukkan kubis. Gaul rata.

2

Tuangkan adunan ke atas griddle panas atau kuali dan bentukkan menjadi penkek bulat.

3

Letakkan isi udang di atas penkek, ditutup dengan penutup atas api sederhana.

4

Masak sehingga perang keemasan, kemudian terbalikkan dan biar sebelah lagi masak.

5

Untuk sos, campurgaul semua bahan (C) sehingga sebati.

6

Sapukan sos di atas pancake, mayonis dan bahan topping yang lain.

Chawanmushi
1

Pukul ringan telur, elakkan terlalu banyak buih.

2

Masukkan air, kicap dan TUMIX®. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati, ketepikan.

3

Rebus atau masak sedikit udang dan ayam (pilihan).

4

Letakkan bahan-bahan inti di bahagian bawah cawan kecil atau mangkuk yang sesuai untuk mengukus (biasanya cawan teh atau chawan). Tuangkan campuran telur ke atas inti, penuhkan cawan hampir ke bahagian atas.

5

Letakkan cawan di dalam pengukus dan tutupnya dengan penutup atau plastik untuk mengelakkan air daripada menitis ke dalam kastard.

6

Kukus dengan api perlahan selama kira-kira 15-20 minit, atau sehingga kastard set/masak.

7

Tips: Untuk mengetahui kastard sudah masak, masukkan pencungkil gigi atau lidi di bahagian tengah. Jika tiada kastard melekat di lidi, ia sudah sedia dimakan.

Sup Miso
1

Masukkan air dan pes miso, gaulkan sehingga larut dan renehkan.

2

Perasakan dengan TUMIX® dan AJI-NO-MOTO®.

3

Masukkan wakame dan tauhu lembut, biarkan mereneh.

4

Hias dengan hirisan daun bawang.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.