Sedappp.. Kaya dgn rasa
Nasi Ayam BBQ
Bahan-bahan
Arahan
Nasi Ayam
Cairkan mentega, tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan beras dan daun pandan. Kacau sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi elektrik.
Tuangkan air dan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau sekata. Biarkan ia masak.
Hidangkan bersama hirisan ayam BBQ, hirisan timun dan taburkan daun bawang.
Ayam BBQ
Satukan semua bahan perapan (A) bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam. Perap semalaman dalam peti sejuk.
Keluarkan ayam dari sos perapan. Simpan sos perapan untuk penyediaan sos ‘basting’ nanti.
Bakar ayam selama 10 minit pada suhu 200˚C di dalam ketuhar ataupun penggoreng udara yang telah dipanaskan.
Keluarkan ayam dan sapu sos ‘basting’ kemudian panggang lagi selama 15 minit pada suhu 200˚C.
Sos 'Basting'
Satukan kesemua bahan dan didihkan.
Ketepikan.
Menu ni memang mudah..sedap..anak2 suka
Sedappp.. Kaya dgn rasa