Daging kambing Rogan Josh dengan Puri

90m

Bahan-bahan

Bahan A:
Bahan B: rempah ratus
Bahan-bahan: Puri

Arahan

Daging kambing Rogan Josh
1

Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan rempah sebelum masukkan daging.

2

Masak daging di bawah api perlahan sehingga perang sedikit.

3

Gaul rata yogurt biasa, serbuk biji adas, serbuk cili dan pes halia hingga sebati dan masukkan ke dalam periuk.

4

Masukkan air dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO dan garam. Biarkan daging kambing masak sehingga empuk dengan api sederhana. Kacau sekali sekala.

5

Sedia untuk dihidangkan.

Puri
1

Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk adunan.

2

Masukkan air perlahan-lahan dan gaul sehingga doh mula terbentuk.

3

Sekarang masukkan minyak dan uli selama 5 minit lagi sehingga menjadi doh yang licin.

4

Tutup dan biarkan berehat selama 5 minit (doh boleh disejukkan selama 2-3 hari).

5

Canai doh menjadi bebola mini dan ratakan dengan rolling pin.

6

Titiskan ke dalam minyak panas dan masak sehingga perang keemasan. Toskan ke atas tuala kertas untuk mengeluarkan lebihan minyak.

7

Masukkan minyak panas, masak hingga perang keemasan. Toskan pada tuala kertas untuk mengeluarkan lebihan minyak.

8

Sedia untuk dihidangkan bersama Mutton Rogan Josh.

Petua:
1

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia mampu mengurangkan kira-kira 14% natrium sambil mengekalkan keenakan hidangan yang sama.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.