Wellington Cendawan & Kentang Bersama Sos Shiitake Berkrim
Bahan-bahan
Ingredients A: creamy sauce
Arahan
Gaul rata kuning telur bersama susu dan ketepikan (egg-wash). Panaskan ketuhar pada suhu 180˚C.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang kuning.
Masukkan cendawan shiitake dan teruskan menggoreng sehingga agak lembut. Masukkan bayam muda dan tumis hingga layu.
Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan garam. Tutup api dan gaul bersama kentang lenyek.
Letakkan kepingan pastri dan lapis acuan pembakar roti. Pindahkan adunan kentang ke dalam acuan pembakar roti yang telah dilapis dengan kepingan pastri.
Sapu lapisan atas dengan egg-wash.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180˚C selama 30 minit atau sehingga bahagian atas berwarna perang keemasan.
Untuk menyediakan sos berkrim, cairkan mentega di dalam kuali yang panas, tumis bawang putih dan bawang kuning sehingga naik bau.
Masukkan cendawan dan masak selama 2 minit. Masukkan krim masakan dan air.
Reneh selama 5 minit atau sehingga sos pekat. Masukkan oregano kering dan perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa.
Ulasan