Tart Keju Cendawan dan Bawang
Bahan-bahan
Arahan
Panaskan 2 sudu besar minyak zaitun, tumis bawang besar hingga kekuningan. Ketepikan.
Dengan kuali yang sama, panaskan 2 sudu besar minyak zaitun, tumis cendawan sehingga mengeluarkan air dan mula keperangan.
Masukkan bawang, garam, Lada Berperisa AJI-SHIO® dan thyme. Kacau rata dan tutup api.
Pukul telur dan susu, ketepikan.
Untuk membuat doh pai, sapu tepung, shortening, mentega dan garam.
Masukkan air sejuk secukupnya untuk membentuk doh. Gaul sebati.
Sejukkan seketika. Tetapkan ketuhar pada 180'Celsius.
Canai pastri ke dalam acuan, cucuk dengan garpu dan bakar sehingga membentuk kerak, 5-10 minit. Biarkan ia sejuk seketika.
Letakkan inti pada kulit tart dan tuangkan adunan telur, tutup dengan keju parut.
Bakar selama 20-25 minit atau sehingga bahagian atas sedikit keperangan.
Ulasan