Kuih Gulung (Ketayap)

30m

Bahan-bahan

Bahan-bahan A: Inti
Bahan-bahan B: Kulit

Arahan

Cara menyediakan: Inti
1

Masukkan kesemua bahan di dalam kuali dan masak di atas api yang perlahan.

2

Kacau sehingga gula Melaka dan gula pasir cair dan sebati dengan kelapa.

3

Kacau sehingga sedikit kering dan sejukkan.

Cara menyediakan: Kulit
1

Masukkan santan, telur, daun pandan, pewarna hijau dan air ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.

2

Masukkan Seri-Aji® Tepung Goreng Pisang 150g dan kisar lagi sehingga sebati. Tapis menggunakan penapis.

3

Panaskan kuali tanpa lekat dan sapu dengan sedikit minyak.

4

Tuang 1 senduk adunan (nota: mengikut saiz kuali yang digunakan) ke dalam kuali dan pusing kuali ke kiri dan ke kanan untuk mendapatkan bentuk yang bulat.

5

Masak selama 3-4 minit atau setelah bahagian bawah keperangan.

6

Angkat, letakkan inti, lipat dan gulung.

7

Angkat, letakkan inti, lipat dan gulung.

Ulasan

  1. Kulit Kuih Ketayap senang dibuat. Hanya perlu masuk bahan kulit ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Sedapnya kuih ketayap ini!

  2. Rasa:Tahap Kesukaran:
    Ezzati12
    ★★★★☆
    15/10/2023
    5/5
    3/5

    Rasa sdp overall leceh nk buat inti je..yg lain ok je..