Set Kari Jepun
Bahan-bahan
Arahan
Kari Jepun
Tumis bawang kuning dengan minyak sehingga kekuningan.
Masukkan TUMIX®, lobak merah dan air. Apabila mendidih, kecilkan api.
Masukkan kentang, puri epal, garam masala, serbuk kari dan garam.
Reneh sehingga lobak merah dan kentang masak.
Untuk menyediakan roux, cairkan mentega, kemudian masukkan tepung, sos tomato, sos Lea & Perrins dan AJI-SHIO®.
Campurkan kuah dengan roux, kacau rata.
Tuang semula adunan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat.
Akhir sekali masukkan kacang hijau dan gaul hingga sebati. Tutup api dan taburkan Pal Sweet® ke dalam. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Katsu
Taburkan AJI-SHIO® dan garam di atas ayam.
Salut ayam dengan tepung gandum, kemudian celupkan ke dalam telur dan akhir sekali salut dengan serbuk roti. Tekan sedikit untuk memastikan serbuk roti melekat dengan baik.
Bakar didalam oven pada suhu 180°C untuk 15-20 minit dengan membalikkan ayam pada separuh masa, biarkan sehingga ayam masak.
Biarkan ayam rehat seketika untuk ayam kekal berjus.
Hiris ayam katsu dan hidangkan dengan hirisan kobis dan kari Jepun.
Kakitamajiru (Sup Telur Jepun)
Satukan air, kicap, TUMIX® dan garam. Biarkan ia mendidih di atas api sederhana, kemudian masukkan wakame.
Kecilkan api dan perlahan-lahan tuangkan telur ke dalam dengan aliran nipis. Kacau perlahan-lahan untuk menghasilkan reben telur yang lembut.
Hiaskan dengan hirisan daun bawang. Hidangkan panas.
Ulasan