Set Ayam Jeruk Jamaica

90m
1 complete set ofSet Ayam Jeruk Jamaica
Please Select an Option
Intensity

Nutrition Value in 1 Serving

Calories
564.2 kcal kcal
Carbohydrate
78.4 g g
Fat
16.4 g g
Protein
25.8 g g
Sodium
mg

Set Meal

  • Nasi Caribbean bersama Kacang Nasi putih 60 g
  • Ayam Jerk Jamaica
  • Sayur Goreng
  • Sup Kaki Ayam
  • Produk Tenusu100 ml Susu rendah lemak biasa
  • Buah4-5 kuib (65 g) Nenas

Bahan-bahan

1 serving
Nasi Caribbean bersama Kacang (untuk 6 pax)
Ayam Jerk Jamaica (Bahan-bahan A)
Ayam Jerk Jamaica (Bahan B: perapan)
Ayam Jerk Jamaica (Bahan-bahan A)
Sup Kaki Ayam (Bahan-bahan A)
Sup Kaki Ayam (Bahan-bahan B: ditumbuk)
Sup Kaki Ayam (Bahan-bahan C)

Arahan

Nasi Caribbean dengan Kacang
1

Panaskan mentega dalam periuk, masukkan bawang besar, bawang putih, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan thyme kering. Kacau hingga bawang menjadi karamel dan naik bau.

2

Masukkan beras dan kacau rata.

3

Tuangkan air dan sesuaikan perasa dengan TUMIX® dan garam.

4

Biarkan nasi masak, setelah nasi masak, kembangkan nasi dengan garfu kayu dan masukkan kacang merah dan tomato.

5

Hiaskannya dengan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan.

Ayam Jeruk Jamaica
1

Kisar semua bahan (B) sehingga menjadi pes yang licin.

2

Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.

3

Minyak panggang sedikit dan panggang ayam anda selama 15-20 minit atau masak secara dalaman. Sedia untuk dihidangkan.

Sayur Goreng Kacau
1

Didihkan air, rebus sayur hingga empuk. Toskan dan ketepikan.

2

Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang putih dan masukkan sayur-sayuran yang dicelur.

3

Perasakan dengan AJI-SHIO® dan garam. Hidangkan panas.

Sup Kaki Ayam
1

Rebus semua bahan (A) dan (B) selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam menjadi empuk.

2

Masukkan cili mata burung, rebus lagi beberapa minit.

3

Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul rata.

4

Masukkan daun ketumbar dan lobak merah yang dihiris, sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.