Set Bawal Emas Kukus Cili Limau

75m

Bahan-bahan

Bawal Emas Kukus Cili Limau
Salad Betik Hijau
Sup santan ayam
Bahan sos:

Arahan

Kaedah Bawal Emas Kukus Cili Limau
1

Taburkan AJI-SHIO® pada ikan bawal.

2

Letakkan ikan di atas mangkuk cetek, letakkan serai di atasnya.

3

Kukus selama 5-10 minit atau sehingga masak. Matikan haba.

4

Buka penutup pengukus, tabur tomato dan kubis cina. Gantikan penutup.

5

Dalam periuk, didihkan air, TUMIX®, gula aren, bawang putih dan cili.

6

Tutup api dan masukkan daun ketumbar, sos ikan dan air limau nipis.

7

Tuangkan ke atas ikan.

Kaedah untuk Salad Betik Hijau
1

Satukan bawang putih, cili, Pal Sweet®, jus limau nipis, sos ikan dan tomato.

2

Parut betik menjadi helai panjang dan toskan ke dalam adunan.

3

Taburkan kacang tanah dan hidangkan.

Kaedah untuk Sup Santan Ayam
1

Didihkan air, TUMIX®, ayam, bawang besar, lengkuas dan serai.

2

Kecilkan api dan reneh selama 5 minit.

3

Masukkan daun limau purut, santan dan bahan sos.

4

Kacau sehingga sup mendidih perlahan-lahan, kemudian tutup api.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.