Ayam Masak Ros

30m

Bahan-bahan

Bahan-bahan: Ayam Goreng
Bahan-bahan (A): dikisar
Bahan-bahan: Kuah

Arahan

1

Gaulkan ayam bersama TUMIX® Perencah Pati Ayam dan serbuk kunyit.

2

Panaskan minyak masak dan goreng sehingga garing dan ketepikan.

3

Kurangkan minyak di dalam kuali, masukkan buah pelaga dan kulit kayu manis. Tumis sehingga naik bau.

4

Masukkan bawang besar dan daun kari, tumis sehingga naik bau.

5

Masukkan bahan kisar (A), cili kering kisar dan puri tomato. Tumis sehingga pecah minyak.

6

Masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk kas kas. Gaul sebati.

7

Masukkan tomato, cili merah, ayam goreng dan santan. Masak sehingga kuah sedikit pekat dan santan masak.

8

Perasa dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam. Gaul rata.

9

Sedia untuk dihidang.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.