Set Chee Cheong Fun

90m
1 complete set ofSet Chee Cheong Fun
Please Select an Option
Intensity

Nutrition Value in 1 Serving

Calories
564.5 kcal
Carbohydrate
66.5 g
Fat
20.8 g
Protein
27.8 g
Sodium
mg

Set Meal

  • Chee Cheong Fun
  • Siu Mai (Dumpling)
  • Steamed Kailan
  • Hot and Sour Soup
  • Product80 ml UHT banana flavored milk
  • Fruit4 sliced (40 g) Yellow watermelon

Bahan-bahan

1 serving
Chee Cheong Fun Bahan-bahan A: nasi gulung
Bahan-bahan B: inti
Bahan- bahan C: sos hitam (kicap manis)
Siu Mai Bahan-bahan A:
Bahan-bahan B: inti
Bahan-bahan C: sos merah
Kailan Kukus
Sup Masam dan Pedas Bahan-bahan A:
Bahan-bahan B: untuk sup

Arahan

Chee Cheong Fun
1

Rendam kertas beras: Rendam satu helai kertas beras dalam air suam selama kira-kira 10-15 saat sehingga lembut. Letakkannya rata pada permukaan yang bersih.

2

Susunan gulungan: Pukul dan perasakan telur dengan AJI-SHIO® dan minyak bijan dalam mangkuk dan sapu di atas kertas nasi. Letakkan beberapa keping udang, cendawan dan daun bawang. Gulungkannya dengan ketat dari tepi yang telah diisi. Ulangi dengan helaian yang tinggal.

3

Sediakan pengukus, letakkan gulungan dalam pinggan pengukus yang dialas dengan kertas parchment. Kukus lebih kurang 5-7 minit sehingga masak dan lut sinar. Keluarkan dengan berhati-hati dan biarkan sejuk sedikit.

4

Untuk sos hitam: dalam mangkuk satukan semua bahan (C) sehingga sebati.

5

Potong gulungan menjadi kepingan bersaiz kecil, dihidang bersama sos, bawang merah goreng dan daun ketumbar.

Siu Mai
1

Sediakan inti: Dalam mangkuk, gaulkan ayam, udang, cendawan, bawang besar, kicap, sos tiram, minyak bijan, AJI-NO-MOTO®, AJI-SHIO®, garam dan tepung jagung sehingga sebati.

2

Siu Mai: Letakkan pembalut siu mai di atas permukaan rata. Sudukan sedikit inti di tengah. Perlahan-lahan kumpulkan tepi pembalut di sekeliling inti, lipat dan picit untuk melekatkannya. Hiaskan bahagian atas dengan sedikit telur ketam.

3

Susun siu mai dalam pinggan pengukus yang dialas dengan kertas minyak. Kukus di atas air mendidih selama kira-kira 8-10 minit, atau sehingga inti masak.

4

Untuk sos merah: Panaskan minyak dalam kuali kecil, kemudian tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Masukan ke dalamnya kicap, cuka beras, dan air. Reneh selama 1-2 minit sehingga rasa sebati, tutupkan api.

5

Kemudian masukkan PAL-SWEET®, kacau dan biarkan sejuk sebelum digunakan.

Kailan Kukus
1

Basuh dan potong tangkai kailan. Letakkan dalam pinggan pengukus di atas air mendidih dan kukus selama 4-5 minit sehingga lembut tetapi masih rangup.

2

Dalam kuali, tumis bawang putih dengan minyak sayuran, kemudian masukkan air, kicap dan sos tiram, AJI-NO-MOTO® dan garam. Pekatkan sos dengan tepung jagung.

3

Pindahkan kailan ke dalam pinggan dan siramkan sos di atasnya.

Sup Masam dan Pedas
1

Bilas bahan-bahan (A) dengan air sejuk dan rendam selama 30 minit dalam air suam. Toskan dan hiris sementara simpan air stok untuk kemudian.

2

Dalam periuk, satukan bahan-bahan kisar dengan air stok cendawan, kepingan cili, bahan-bahan (A) yang dihiris, cuka hitam dan kicap pekat. Biarkan ia mendidih.

3

Kemudian masukkan tauhu lembut dan perasakan dengan lada putih, AJI-NO-MOTO® dan garam. Pekatkan sup dengan tepung jagung.

4

Siramkan minyak bijan di atas dan hiaskan dengan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.