Char Kueh Teow

45m

Bahan-bahan

Bahan-bahan (A): Cili pes
Bahan-bahan (B): Sos

Arahan

1

Bahagikan bahan-bahan kepada 5 bahagian dan ketepikan.

2

Kisar bahan-bahan (A) menggunakan pengisar sehingga halus. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis pes cili sehingga naik bau dan minyak timbul di permukaan. Pindahkan ke dalam bekas lain dan ketepikan.

3

Campurkan semua bahan (B) dalam periuk kecil dan didihkan. Gaul rata dan ketepikan.

4

Panaskan minyak masak dalam kuali, masukkan 1 bahagian bawang putih, ½ sudu besar pes cili (ikut tahap kepedasan yang diingini) dan tumis hingga naik bau.

5

Masukkan 1 bahagian udang, tumis hingga udang bertukar warna kemerahan.

6

Masukkan 1 bahagian kuey teow dan 2 sudu kecil sos, gaul cepat dan sebati.

7

Tolak kueh teow ke tepi kuali, tambah sedikit minyak di ruang kosong dan pecahkan sebiji telur. Biarkan separuh masak, kemudian gaul bersama kueh teow.

8

Masukkan 1 bahagian kerang, teruskan menumis.

9

Masukkan 1 bahagian taugeh dan daun kucai, tumis hingga sedikit layu dan hidangkan segera. Ulang langkah sehingga semua 5 hidangan selesai disediakan.

Nota
1

Untuk hasil terbaik, Char Kueh Teow sepatutnya digoreng satu bahagian pada satu masa.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.