Chai Kueh (Ladu Sayur Kukus)

60m

Bahan-bahan

Bahan A: untuk pastri
Bahan-bahan: untuk inti

Arahan

Kaedah untuk Chai Kueh
1

Campurkan semua bahan (A) hingga menjadi doh yang licin, tutup dan biarkan selama 30 minit.

2

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan udang kering.

3

Masukkan semua sayur dan semua bahan perasa, gaul hingga masak. Biarkan sejuk.

4

Canai doh hingga nipis dan bentuk bulat (diameter 8 cm).

5

Sudukan dalam inti yang telah disejukkan dan bungkus.

6

Letakkan di atas dulang minyak dan biarkan mengukus selama 10 - 12 minit atau sehingga pastri lutsinar. Sapu sedikit minyak untuk mengelakkan melekat antara satu sama lain.

7

Taburkan sedikit daun bawang yang dihiris semasa menghidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.