Set Ayam Gajus

80m

Bahan-bahan

Ayam gajus
Tumis Kailan
Sup Labu

Arahan

Kaedah untuk Ayam Gajus
1

Panaskan ketuhar pada suhu 180oC. Panggang gajus di atas loyang sehingga perang keemasan kira-kira 5-7 minit atau boleh guna kuali biasa, bakar dengan api kecil, kacau selalu sehingga perang keemasan.

2

Panaskan minyak di atas api sederhana tinggi dalam kuali atau kuali. Masukkan bawang putih dan halia dan masak seketika.

3

Masukkan ayam dan masak selama 2 minit atau sehingga perang sedikit.

4

Tambah air dan masak selama 4-5 min dengan api yang tinggi sehingga kuah kebanyakannya menguap.

5

Masukkan Rasa Sifu™, sos tiram, cili kering dan kacang gajus. Masak selama 1-2 minit.

6

Masukkan daun bawang dan bijan putih untuk hiasan.

Kaedah Tumis Kailan
1

Tumis bawang putih cincang dengan minyak zaitun selama 1 minit.

2

Masukkan cendawan dan lobak merah, masak selama 1 minit.

3

Masukkan Kailan, air dan Rasa Sifu™. Biarkan ia masak selama 1-2 minit. Jangan biarkan ia terlalu masak.

Kaedah untuk Sup Labu
1

Masukkan semua bahan dalam periuk. Biarkan ia mendidih selama 2-3 minit.

2

Boleh masukkan pasli cincang untuk hiasan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.