Ayam Reneh dengan Cendawan & Buah Berangan

62m

Bahan-bahan

Bahan perencah (A):
Bahan perencah (B):

Arahan

1

Rendam buah berangan semalaman dalam peti sejuk. Bersihkan buah tersebut dan didih dalam air sekurang-kurangnya 20 minit supaya bertukar lembut.

2

Perap ayam dengan bahan perencah (A) selama 20 – 25 minit.

3

Panaskan minyak bijan dan goreng bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam, diikuti dengan cendawan dan bahan perencah (B). Kacau-goreng seketika.

4

Masukkan air dan daun bawang. Reneh selama 20 minit.

5

Tambah masuk lobak merah, buah berangan dan kubis bunga. Biar mereneh selama 10 – 15 minit lagi, atau ayam menjadi lembut dan sos memekat.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.