Puff Tiga Penjuru dengan Isi Ayam Berempah

m

Bahan-bahan

Bahan A:
Bahan B:
Sayu:
Bahan-bahan: isi ayam berempah
Bahan perasa

Arahan

Doh
1

Satukan semua bahan (A) dalam mangkuk adunan. Campurkan menjadi doh. Biarkan berehat selama 15 minit.

2

Satukan semua bahan (B) hingga sebati.

3

Potong kedua-dua doh (A) dan (B) kepada bahagian yang sama. Balut doh (B) dengan doh (A) (lihat tunjuk cara untuk langkah).

4

Selepas langkah terakhir, leperkan doh dan letakkan 1 sudu besar inti di tengah. Cubit untuk menutup bukaan.

5

Letakkan puff di atas dulang pembakar yang telah digris. Sapu dengan sayu dan taburkan beberapa biji bijan.

6

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200°C selama 15 – 20 minit atau sehingga perang keemasan.

Isi ayam berempah
1

Perap ayam dan cendawan dengan sos tiram, garam, Lada Perisa AJI-SHIO® dan serbuk kari daging selama sekurang-kurangnya 20 minit.

2

Panaskan minyak bijan, tumis bawang putih sekejap dan masukkan kacang keladi. Tos dan goreng sebati. Tuangkan air dan renehkan sehingga kacang keladi hampir lembut.

3

Masukkan adunan ayam perap dan bawang besar. Tumis sekejap.

4

Campurkan gula, Perencah Stok Ayam TUMIX® dan kicap gelap. Taburkan air tambahan (cukup) untuk membasahkan adunan. Masak sehingga daging empuk. Akhir sekali masukkan tepung ubi kayu untuk memekatkan inti.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.