Kari Jepun
Bahan-bahan
Arahan
Tumis bawang kuning dengan minyak hingga kekuningan.
Panaskan api, masukkan ayam dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan Perasa Stok Ayam TUMIX®, lobak merah dan air. Apabila adunan mendidih, kecilkan api.
Masukkan kentang, epal, garam dan garam masala.
Reneh sehingga ayam, lobak merah dan kentang masak.
Untuk menyediakan roux, cairkan mentega kemudian masukkan tepung, sos tomato, sos Lea & Perrins dan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO®.
Campurkan 2 cawan kuah ayam dengan roux, kacau rata.
Tuang semula adunan ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.
Akhir sekali masukkan kacang hijau dan gaul hingga sebati. Keluarkan dari haba dan taburkan dalam Pemanis Rendah Kalori Pal Sweet®.
Ulasan