Sushi Nasi Lemak
60m
Bahan-bahan
Arahan
Sambal Tumis
1
Kisarkan halus cili kisar, bawang besar, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis bersama air.
2
Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
3
Masukkan asam keping dan air. Reneh.
4
Perasa dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula.
5
Sedia untuk dihidang bersama nasi lemak sushi.
Nasi Lemak Sushi
1
Masukkan kesemua bahan kedalam periuk nasi. Tekan suis dan biarkan masak.
2
Biarkan nasi sejuk, ambil 1½ sudu besar nasi, gumpal dan bentuk petak yang memanjang. Ulangi sehingga selesai.
3
Balut sekeliling nasi dengan timun jepun yang telah dihiris memanjang.
4
Letakkan sambal, telur, ikan bilis dan kacang di atas setiap nasi.
5
Sedia untuk dihidang.
×
Ulasan