Set Nasi Ayam Khao Mok
Bahan-bahan
Arahan
Kaedah untuk Beras Khao Mok
Panaskan minyak masak, masukkan bahan (A). Tumis hingga perang dan naik bau harum.
Masukkan bahan pes (B), goreng hingga pecah minyak. Masukkan beras dan kacau selama 2-3 minit, sehingga bersalut.
Add in water and season with TUMIX® and salt.
Pindahkan ke dalam periuk nasi dan tunggu sehingga nasi masak.
Selepas nasi masak, biarkan nasi kering dan suam sebelum kembang. Hiaskannya dengan tomato kiub.
Kaedah Ayam Bakar Herba
Rebus ayam dengan semua bahan (A). Setelah ayam separuh masak, keluarkan dan keringkan. Simpan air masak untuk sup nanti.
Dalam kuali, tumiskan jintan manis, biji adas dan biji ketumbar tanpa minyak sehingga naik bau. Biarkan ia sejuk seketika.
Dalam pengisar kering, kisar semua bahan (B) kecuali minyak. Masukkan minyak masak ke dalam rempah ratus hingga menjadi pes dan perap ayam.
Perap ayam sekurang-kurangnya 15- 30 minit.
Minyakkan sedikit kuali pembakar dan panggang ayam anda selama 10-15 minit atau masak secara dalaman.
Sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Sayur Segar dengan Sos Cili Thai
Untuk sos cili Thai, cincang kasar cili merah, cili mata burung, bawang putih, bawang merah, halia dan tomato. Kemudian kisar kasar dalam pengisar dengan air.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama akar ketumbar, sos cili dan sos ikan, masak hingga mendidih.
Masukkan jus calamansi dan perasakan dengan AJI-NO-MOTO®.
Untuk memekatkan sos, masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung sehingga pekat.
Bila sos dah pekat, taburkan hirisan ketumbar. Tutup api dan masukkan Pal Sweet® Sweetener, kacau rata dan hidangkan.
Kaedah Sup Leher Ayam
Panaskan air rebusan ayam, leher ayam dan bahan aromatik dalam periuk.
Masukkan Seri-Aji®, biarkan mendidih selama 10 minit dengan api perlahan.
Masukkan lobak merah dan saderi, rebus hingga sayur empuk.
Hiaskan dengan bawang goreng dan daun ketumbar.
Sedia untuk dihidangkan.
Kaedah untuk Strawberry Lassi
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga konsisten smoothie.
Dihidangkan sejuk.
Ulasan