Keladi Abakus

80m

Bahan-bahan

Bahan-bahan A: bebola keladi
Bahan-bahan B: kacau goreng

Arahan

1

Kukus keladi selama 30 minit atau sehingga lembut. Lecek keladi yang telah dimasak dan masukkan 1 sudu kecil garam serta 2 sudu besar minyak masak.

2

Masukkan tepung ubi kayu sedikit demi sedikit dan gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.

3

Bulatkan adunan menjadi bebola kecil, gunakan jari dan tekan di bahagian tengah untuk membuat bentuk.

4

Didihkan air, perasa dengan ½ sudu kecil garam dan 2 sudu besar minyak masak. Masukkan bebola ke dalam air didih dan rebus sehingga bebola terapung.

5

Tos bebola dan gaulkan dengan sedikit minyak.

6

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng sotong kering dan udang kering hingga rangup dan keluarkan.

7

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.

8

Masukkan cendawan shitake dan cendawan hitam. Gaul rata.

9

Masukkan daging ayam kisar, kacau hingga masak.

10

Masukkan lik dan gaul rata.

11

Perasakan dengan Lada Berperisa AJI-SHIO®, Perencah Pati Ikan Bilis TUMIX® , sos ikan dan kicap pekat.

12

Masukkan air dan reneh seketika. Masukkan bebola keladi, sotong dan udang kering yang telah digoreng. Masak hingga kering.

13

Sedia dihidangkan.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.