Set Ayam Thai

80m

Bahan-bahan

Ayam Thai
Bahan B:
Bahan C: adunan halus
Sup Tom Yam
Somtam
Jeli Teh Hijau Thai

Arahan

Kaedah untuk Ayam Thai
1

Perap ayam dengan AJI-NO-MOTO®, serbuk kunyit dan garam, kemudian panggang dalam penggoreng udara selama 20 minit atau sehingga separuh masak. Toskan dan ketepikan.

2

Dalam kuali, tumis serai, bahan (C) dan daun limau purut hingga naik bau.

3

Masukkan sos tiram, sos cili, gula merah, air dan jus calamansi.

4

Masukkan ayam dan perasakan dengan TUMIX®.

5

Masukkan bawang besar dan biarkan kuah mendidih.

6

Hiaskan dengan bijan dan daun kucai yang dihiris jika mahu. Sedia untuk dihidangkan.

Kaedah untuk Sup Tom Yam
1

Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX®.

2

Masukkan ayam, cendawan, tomato, daun limau purut, serai dan cili.

3

Bila ayam dah masak masukkan air limau nipis dan tutup api.

4

Sedia untuk dihidangkan.

Kaedah untuk Somtam
1

Dalam lesung kayu, tumbuk cili, bawang putih, udang kering dan kacang tanah.

2

Masukkan AJI-NO-MOTO®, gula aren, jus limau nipis dan sos ikan. Kacau dengan alu a menggunakan gerakan membulat.

3

Tumbuk kacang panjang dan tomato.

4

Akhir sekali masukkan betik hijau yang dicincang dan kacau rata hingga sebati.

5

Sedia untuk dihidangkan.

Kaedah untuk Jeli Teh Hijau Thai
1

Bring water to a boil, stir in green tea powder, let the tea leaf bloom then strain it. The water will turn green.

2

Add in the agar-agar powder and half of the low fat milk. Stir constantly.

3

Turn the heat off and add Pal Sweet®.

4

Pour into a mold and let it set and chill. Serve it cold with half of the remaining low fat milk.

Ulasan

Tiada komen dijumpai.